DCAM képességfelmérés

 

A DCAM (Data Management
Capability Assessment Model) a világ
egyik legelterjedtebb adatvagyongazdálkodás
képességi/érettségi felmérése, amit az EDM Council,
a legnagyobb adatmenedzsment szakmai szövetség dolgozott ki
tagjai számára.Az EDM Council 5 földrészen, több mint 10,000 adatszakembert tömörítő, 250 tagú gyártó-független nonprofit szervezet. A szövetség soraiban ott vannak olyan felhasználók, mint az AstraZeneca, a Morgan Stanley és a PayPal, a tanácsadók, mint az Accenture, a Deloitte és a PwC, valamint a gyártók, mint a Google, a Microsoft, az Informatica, az IBM vagy a Snowflake.

A DCAM felmérés első verzióját 2014-ben készítette el a szövetség, és a fejlesztés azóta is folyamatosan zajlik.

Az Areus egyike annak a maroknyi cégnek, akik képzettséget és jogosítványt szereztek az EDM Counciltől, hogy DCAM felmérést végezhessen.

Mit nyújt a DCAM képességfelmérés?

1. Működési modellt az adatvagyongazdálkodáshoz– az adatmenedzsment új feladat a legtöbb vállalatnál. Keresik a megfelelő szervezeti formát, folyamatokat, eszközrendszert. A DCAM tartalmaz egy rendkívül részletes működési modellt, amit az EDM Council tagjainak best practice-e alapján állítottak össze. Ezt az auditált vállalat testre szabhatja és felhasználhatja.

2. Fejlesztési ajánlásokat és célkitűzéseket – a felmérés értékelése során a tanácsadó cég a DCAM modell szerint ajánlásokat fogalmaz meg a következő fejlesztési időszak (félév, év) reálisan elérhető céljaira és prioritásaira. Ennek alapján a vállalat akciótervet készíthet, és mérhető célokat tűzhet ki az adatmenedzsment fejlesztésekért felelős szervezeti egység számára.

3. Kiegyensúlyozott, objektív és részletes mérőszám-rendszert – 8 témakörben 38 területen 140+ mérőszám, közel 500 szempont: ennyi KPI biztosítja, hogy a működés minden rejtett zugát át tudjuk világítani. A mérőszámok lehetőséget adnak a jelenlegi állapot felmérésére, a fejlesztési tervek számszerűsítésére és az elért eredmények értékelésére. (Ismerünk olyan példát, ahol még az egyéni teljesítmény-értékelésnek is a DCAM score az alapja.)

4. Nemzetközi benchmarkot – a világszerte elvégzett DCAM mérések egy anonimizált adatbázisba kerülnek, így a vállalatok összehasonlíthatják magukat iparáguk többi szereplőjével.

5. Kultúrateremtő fórumot és oktatási segédletet – a felmérés kapcsán a top menedzsment, az Üzlet, az IT és az Adat-terület képviselői közösen gondolják végig az adatmenedzsment vállalat-specifikus kihívásait. A beszélgetések során mélyen belelátnak egymás adatokkal kapcsolatos szempontjaiba, elvárásaiba, és kialakul egy közös nyelv.

6. Kommunikációs eszközt – A felmérés kiváló lehetőség az adatvagyongazdálkodási célok és eredmények széles körű bemutatására a felsővezetés, és az érintett területek képviselői számára egyaránt.

AREUS INFOKOMMUNIKÁCIÓS ZRT.

TURKEVI-NAGY Tibor
data management sales