Segítünk Önnek csökkenteni üzemeltetési költségeit és energia-felhasználását a szerver infrastruktúra vonatkozásában!

Mit gondol: egy átlagos szerver hány százalékos kihasználtságú, processzorai milyen terheltség mellett működnek?

100% ? – Hideg, hideg, nagyon hideg…

80% ? – még mindig nagyon hideg.

50% ? – még csak nem is langyos.

Segítünk: Egy átlagos szerver kihasználtsága jó ha a 20%-ot eléri.

Ez azt jelenti, hogy a szerver működési idejének gyakorlatilag 100%-ában nem használja ki a meglévő teljesítményét és átlagos terheltségét tekintve CPU-erőforrásainak csak kb. 1/5-ét használja.

Természetesen – kis számban – előfordulnak olyan alkalmazások is, amelyek folyamatosan nagy terhelés alatt tartják a szerver erőforrásait vagy időszakosan, „csúcsterhelésben” felhasználják az összes rendelkezésre álló CPU kapacitást. Azonban tény, hogy a szerverek nagy része jóval a teljesítőképessége, kapacitása alatti terhelést visz. 

Miért is előnytelen és költséges ez Önnek?

Kihasználatlan szerver = Pénzkidobás

Kihasználatlan szerver = Pénzkidobás

A szerver az üresjárati idő alatt és alacsony terhelés, kihasználtság mellett is:

 • Fogyaszt áramot, vesz fel elektromos teljesítményt
 • Veszteséghőt termel, „fűti” a szerverszobát
 • Informatikai üzemeltetést és felügyeletet kíván
 • A csekély terhelésű szerver ugyanúgy igényel géptermi helyet és infrastruktúrát (kábelek, hálózat, tápellátás, konzol stb.), mint a magas kihasználtságú kiszolgálók

Ezek olyan jelentős költségeket okoznak, amelyek igen alacsony hatékonysággal hasznosulnak szolgáltatások formájában.

Ráadásul ezen költségek jelentős részét nehéz is számításba venni (pl. elektromos tápellátás és hűtés, géptermi elhelyezés költségei) egy informatikai döntéshozó számára, így sokszor ezek kívül is esnek a szokásos költség-kalkulációkon.

 

Jó hír: a rosszul hasznosuló ráfordítás nagy része megtakarítható!

Erre a problémára jelent jó megoldást a szerver-virtualizáció.

Több, elkülönülten működő fizikai szervert (külön hardver- és szoftver-környezetet) egy közös szerveren (közös fizikai hardver) vonunk össze. Ennek fizikai erőforrásain (processzor, memória és diszkkapacitás) a korábbi szerverek virtualizált, továbbra is különálló szoftver-környezetei szabályozottan osztoznak, közösen futnak. A korábbi fizikai szerverek virtuális szerverekké, virtuális gépekké válnakEzen a közös szerveren jóval nagyobb lesz az erőforrás kihasználás, mert nem csak egy szolgáltatást kell kiszolgálnia, hanem a fizikai szerveren (virtualizációs szerveren) futó összes virtualizált szervert is. A közös szerveren egy speciális, virtualizációra optimalizált operációs rendszer fut.

Az egyes virtuális gépek terhelései időben valamennyire eltérő lefutásúak, így magasabb és alacsonyabb terhelésű időszakaik valamelyest kiegyenlítik egymást – így a konszolidált, összevont terhelés maximuma kisebb lesz a részterhelések maximumának összegénél („konszolidációs hatás”).

Mivel a hardver-méretezés alapja a csúcsterhelés kell legyen, így a virtualizáció ezen „konszolidációs hatás” eredményeképpen is megtakarításokat eredményez.

És milyen előnyei származnak a virtualizált környezetből az Ön vállalatának?

 1. Kevesebb szerver is ellátja ugyanazokat a feladatokat
 2. Egy egységes, központi szerver-felügyeleti megoldást kap nagyszámú virtuális szerver üzemeltetésére
 3. Akár másodpercek alatt lehetséges egy új szerver telepítése vagy új szerver-környezet kialakítása
 4. Kevesebb adminisztrátor és operátor tud nagyobb számú szervert felügyelni

Azt a folyamatot, amikor egy szervert a fizikai szerverről a közös virtualizációs platfromra költöztetjük, szerver-virtualizációnak nevezzük. A virtualizációs környezetben gyakran beszélünk szerver-konszolidációról is: összevonjuk a szerver funkciókat egy közös szerveren.

Szerver virtualizáció: jó megoldás!

Modern szerver virtualizációs megoldások a költségcsökkentés érdekében

Mindezek eredményeképpen megnő a fizikai hardver,  konszolidált virtualizációs szerver kapacitásainak és erőforrásainak kihasználása, egyszerűsödik az üzemeltetés és csökkennek a költségek.

Egy konszolidációs folyamat nem feltétlenül azt jelenti, hogy nagyobb szervert vásárolunk, hanem meglévő, de kihasználatlan kapacitású szerveren illetve kisebb de korszerű kiszolgálón is jó lehetőségünk van szerver-funkciókat összevonni és a működési hatékonyságot javítani.

Egy szerver konszolidációs projekt eredményeként nem csak a költségeket optimalizáljuk, hanem az informatikai infrastruktúra és az üzemeltetés is egyre ésszerűbb, áramvonalasabb és hatékonyabb lesz.

Virtualizációs környezetet jelentősen egyszerűbb üzemeltetni is

Egyszerűbb üzemeltetés virtualizált környezetben

Egyszerűbb üzemeltetés virtualizált környezetben

A virtualizáció és konszolidáció segítségével kialakíthatunk olyan adatközpontokat, amelyekben a hagyományos környezetben megszokott korábbi funkciók sokkal gyorsabban végrehajthatók, a szerver felügyelet és konfigurálás lényegesebb könnyebb, mint a hagyományos környezetben:

 • A hagyományos szerver installáció általában órákat vesz igénybe, a virtualizált környezetben ez megoldható pár másodperc alatt.
 • A hagyományos szerver felügyelet számos konfigurációs feladattal jár, a virtualizált környezetben ez megoldható minimális változtatásokkal, központi felügyelet alkalmazásával.
 • Hagyományos környezetben bonyolult és nehézkes katasztrófatűrő platformot kialakítani, a virtualizált környezetben ennek felépítése jóval egyszerűbb.

Miért válassza szakértő partnernek az Areus Zrt.-t virtualizációs környezet kialakítására vagy továbbfejlesztésére?

Cégünk jelentős referenciákkal rendelkezik virtualizált környezet kialakítása terén. Az Areus Zrt.-nél dolgozó szakemberek a legfontosabb vizsgákkal és emellett széles körű szakmai tapasztalattal segítenek megoldani virtualizációs problémáit.

Az Areus Zrt. felméri az Ön infrastruktúráját és javaslatokat ad a virtualizációs megoldások bevezetésére illetve a meglévő virtualizált környezet optimális működtetésére is.

Mit mondanak korábbi megrendelőink?

Vegye fel velünk a kapcsolatot most!

Most 2 órás ingyenes konzultációt kínálunk Önnek a virtualizáció témakörében! Tegye fel kérdését, vegye fel velünk a kapcsolatot minden kötelezettség nélkül.

Töltse ki az alábbi űrlapot, szakértő munkatársunk 2 munkanapon belül jelentkezik Önnél.

 

Név (kötelező)

Cégnév

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet

Kérjük adja meg az alábbi biztonsági kódot:
captcha


Adatait bizalmasan, a mindenkor hatályos adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezeljük