Hogyan menti az adatait (helytelenül) a vállalatok derékhada, közel 80 százaléka?

Bemutatjuk a tipikus adatmentési, archiválási hibákat és kihívásokat.

Képzelje el, hogy az Ön vállalatánál egy 20 fős projektcsapat minden tagja e-mailt kap a projektvezetőtől, amelyben egy 10 MB méretű csatolmány van. Ezen fájlt minden címzett lementi magának, így összesen 200 MB tárhely telik be a file-szerveren.

A hagyományos technológiával végzett, különösen a mágnesszalagos adatmentés során az összes file-szerverre lementett csatolmány mentésre kerül, vagyis 200 MB mentési adathordozó (mágneskazetta) kerül felhasználásra.Menteni kell a levelezőrendszert is, ott a szervezés és a levelezőszoftver típusának és verziójának függvényében egy vagy több példányban tárolják a csatolmányt, így egyszer vagy többször 10MB adatot kell menteni a levelezőrendszerből is.

A tipikus mentőrendszerek mellett heti vagy havi ciklusban újra és újra mentésre kerülnek a tárolt adatok (rendszeres heti vagy havi full mentések) még akkor is, ha a tárolt adatok nem kerülnek módosításra. Az ilyen mentések megőrzésének függvényében (pl. a heti mentéseknek egy hónapig vagy a havi mentéseknek egy évig történő megőrzése) a mentőrendszerben, mentési adathordozón (kazettán, mágnesszalagon) tárolt példányok száma tovább többszöröződik: például az egy hónapig tárolt heti ciklusú mentések esetén már 4 x 200 MB = 800 MB adathordozóra lesz szüksége.

Könnyen belátható, hogy NEM ez a leghatékonyabb módszer.

A legtöbb vállalatnál az adatvédelem, adatmentés azonban mind a mai napig ezen elveket, megközelítéseket követve működik.

Ne így csinálja!

Ne így csinálja!

 

Van egy sokkal jobb megoldásunk!

Mennyivel hatékonyabb lenne, ha egy intelligens rendszer az eredeti mellékletet csak egyszer mentené el, a fölösleges többszörös tárolást viszont automatikusan kiküszöbölné: a további 19 esetben csak hivatkozna erre az egy másolatra. Sőt, ugyanezt a technikát követné az állományok esettleges változtatásánál is, és csak a ténylegesen módosított fájlrészleteket mentené el újra.

Ekkor a 800 MB adatterület helyett csak az egyetlen file-példánynak megfelelő minimális 10 MB-ot alig meghaladó kapacitás szükséges a mentés számára, sőt természetesen további hardveres tömörítés is alkalmazható. Ön mekkora területet szán ennek a dokumentumnak a mentésére? 800 MB-ot vagy kb. 10 MB-ot?

Ez az úgynevezett deduplikációs technológia, amellyel:

  • jelentős mennyiségű tárhelyet takarít meg
  • csökkenti a lemezes tárolókra fordítandó összeget
  • hálózati sávszélességet spórol
  • valamint a mentés végrehajtása is sokkal gyorsabb lesz a deduplikációs technológia segítségével.

A fenti példa csak egy a sok közül annak bemutatására, hogy akár az Ön vállalatánál is milyen területeken lehet az adattárolást és adatmentést továbbfejleszteni.

TOP 5 kihívás az adatmentés, archiválás területén

Vegyük sorra a legfontosabb problémákat és kihívásokat, amelyekkel nap mint nap szembesülünk az adatmentés és archiválás területen:

1. Az adatmentésre rendelkezésre álló idő („mentési ablak”) egyre rövidül

A mentésre rendelkezésre álló idő fokozatosan csökken. Valószínűleg az Ön vállalatánál az IT üzemeltető csapat számára is egyre nagyobb problémát jelent, hogy a rendelkezésre álló mentési időablakba beleférjen minden adat mentése. A lementendő adatmennyiség növekszik, az adatmentő eszközök kapacitása és teljesítménye ezzel gyakran nem tud lépést tartani, a mentés sokszor az újabb generációs mentőeszközök alkalmazása ellenére is lassabban fut le.

2. Kritikus rendszerek folyamatos rendelkezésre állása VAGY adataik megfelelő mentése

A kritikus rendszerekkel kapcsolatban nagyon fontos megfelelő mentés készítése. Viszont ezen üzleti kritikus rendszerekkel kapcsolatban olyan magasak a (rendelkezésre állási) követelmények, hogy nem lehet ezeket leállítani és teljesítmény csökkenést sem megengedhető. Milyen technológiával tudná az Ön cége az ilyen rendszereket menteni?

3. Az adatmennyiség növekedése

A virtuális környezeteknek a hagyományos mentési módszerekkel történő mentése egyre nagyobb adatmennyiséget jelent, amit csak egy korszerű, gondosan megtervezett és körültekintően kialakított mentési rendszerrel oldhatunk meg. Gondoljunk csak bele: hagyományos mentési rendszerrel egy ötven gépből álló virtuális környezet mentése (50 x 5 GB) 250 GB-os mentendő adatmennyiséget jelent minden teljes (full) mentés esetében.

4. Az üzletileg fontos adatok mentése, visszaállíthatósága

Biztosítani kell a cég üzletileg fontos adatainak mentését a meghatározott ütemterv szerint és a kívánt megőrzési ideig. A mentett adatokat az előírások függvényében esetlegesen el kell távolítani az adatmentő rendszerből, archiválni kell a mentéseket, távoli és védett helyszínre kell ezeket eljuttatni. Biztosítanunk kell, hogy az adatok szükség esetén visszakereshetőek és visszaállíthatóak legyenek.

5. Törvényi szabályozás

A cégnek külső törvényi szabályozásnak is meg kell felelnie. Számos törvény vonatkozik a céges adatok tárolására és megőrzésére.

Plusz egy ráadás: Mi a helyzet a katasztrófa szituációval?

A mentőrendszer NEM az adatközpont elkülönülő, szigetszerű eleme.Szervesen átfogja a teljes IT infrastruktúrát. Ha az adatközpontunkra tervezünk katasztrófa-védelmi tervet, akkor a mentési rendszerre is ki kell alakítanunk megfelelő eljárásokat. A mentett adatokról és a mentési nyilvántartásról (katalógus) másolatot kell tárolnunk egy távoli, védett helyszínen katasztrófa esetére.

Katasztrófa helyzet esetén mindenképp legyen forgatókönyvünk, hogy mik a teendők!

Katasztrófa szituációra készüljön részletes forgatókönyvvel!

Sajnos a mentőrendszerről vagy egy-egy konkrét mentésről sok esetben akkor bizonyosodik be, hogy nem megfelelő, amikor legnagyobb szükség van rá: visszaállításkor vagy súlyosabb katasztrófa-helyzetben.

Kiderülhet, hogy a helyreállítandó mentés sérült vagy adatai inkonzisztensek, a helyreállítás elfogadhatatlanul lassú, vagy a katasztrófa-helyzetből való helyreállítás folyamata kidolgozatlan és körülményes. Kidolgozott eljárások szükségesek ebben az esetben, hogy a meglévő adatainkból egy működő mentési környezetet nagy biztonsággal elő tudjunk állítani.

Nem csak a mentésnek, hanem a visszaállításnak is gyorsnak kell lennie. Az üzleti folyamatok számára nem megengedhető, hogy egy fontos adatbázis helyreállítása hosszú órákig tartson.

Mi hát a megoldás? Melyek a legfőbb válaszok a fenti kihívásokra?

Mi a helyes megoldás?

Tudunk segíteni!

Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben az ügyfelek olyan mentési megoldást keresnek, amelyet rugalmasan alakíthatnak a mentési igényeknek megfelelően.

Jó hírünk van!

Ezekkel a problémákkal mi, az Areus szakemberei számos esetben szembesültünk ügyfeleinknél. A fenti kérdések és kihívások mindegyikére hatékony megoldást tudunk kínálni.

Az Areus Zrt. egyik legfőbb kompetenciája az adatmentés és archiválás:

  • Számos ügyfelünknél drasztikusan csökkentettük a mentési időigényét jelentősen (akár 1:20) deduplikációs techológiák alkalmazásával
  • A lemezalapú speciális mentőeszközök (VTL, deduplikáció) alkalmazása révén a visszaállítási idő töredékére esett vissza, illetve az egyes mentendő szerverek számára lehetőség nyílik másodpercek alatt virtuális mentőeszközök kialakítására, ezáltal csökkenthető a költséges fizikai eszközök száma
  • A magyar kormányzat szervei széles körben alkalmazzák az Areus adatmentési megoldásait
  • Hazánk vezető biztosító társasága számára a mentési rendszer katasztrófatűrő folyamatait terveztük meg és implementáltuk

Szakembereink rendelkeznek a legtöbb nagyvállalati hardver- és szoftver-gyártó átfogó adatmentési termékpalettájának alapos ismeretével és így a legmegfelelőbb megoldást tudják ajánlani a legkülönfélébb mentési problémákra. Körültekintően tervezik meg és alakítják ki a legcélszerűbb mentési rendszert.

Adatmentési konzultáció közepes és nagyvállalatoknak!

Tegye fel nyugodtan kérdését, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Jelentkezzen most az alábbi űrlapunk kitöltésével 2 órás ingyenes adatmentési és archiválási konzultációnkra, minden kötelezettség nélkül! Kollégáink 2 munkanapon belül jelentkeznek Önnél.

 

Név (kötelező)

Cégnév

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet

Kérjük adja meg az alábbi biztonsági kódot:
captcha


Adatait bizalmasan, a mindenkor hatályos adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezeljük